צנתור וירטואלי - CT של הלב

בדיקה לאבחון עורקי הלב באמצעות CT, המכונה גם "צנתור וירטואלי – CT של הלב", ניתנת לביצוע בכל אחד מחמשת מכשירי ה CT החדישים של  חברת מ.א.ר, המאפשרים, צילום רב-פרוסתי של 256 פרוסות, וקבלת אבחון  על מצב עורקי הלב, המסתמים וחדרי הלב, בבדיקה קצרה ולא פולשנית, כאשר דיוק המידע והרזולוציה שבה,  מאפשרים קבלת אבחנה מיידית ומצילת חיים.

הבדיקה מתאימה לאנשים בעלי גורמי סיכון  כמו – יתר לחץ דם ורמות שומנים גבוהות בדם, אנשים בעלי סיפור משפחתי, למעשנים בעבר ובהווה, לכאלה שעברו החלפת מסתמים ומעוניינים לבדוק את יעילותם, וכן לאלה העומדים בפני ניתוח החלפת מסתם הסיכון ללקות בהתקף לב בתוך 6 שנים לאחר בדיקת צנתור וירטואלי של הלב , שתוצאותיה תקינות, קרוב ל0%.

מהלך הבדיקה

לאחר קליטת הנבדק במשרד הקבלה, קבלת המסמכים שהביא, מילוי הטפסים הנדרשים ואישור שאכן ביצע את ההכנה כנדרש, מוזמן הנבדק להיכנס למתחם ה CT, שם יתבצע תהליך של התקנת ברנולה (פתיחת וריד) לצורך הזרקת חומר הניגוד. על גבי מיטת הבדיקה – תחובר הברנולה למזרק האוטומטי, והמטופל ינותר באמצעות א.ק.ג. משך הבדיקה כ10 דקות. במהלך הבדיקה אסור לזוז וכן יש להישמע להנחיות נשימה הניתנות ברמקול (במגוון שפות).

תוצאות הבדיקה

במעמד הקבלה, יתואם עם הנבדק מועד ואופן קבלת תוצאות הבדיקה. תוצאות הבדיקה נכתבות על ידי קרדיולוג ורדיולוג בכירים. במידה והבדיקה מבוצעת בבית החולים רפאל, במסלול המלווה בקרדיולוג וברדיולוג, התוצאות תמסרנה בסיום הבדיקה.

מידע נוסף והכנות לבדיקה

🔴 צנתור וירטואלי - CT של הלב בבית חולים רפאל - תל אביב
מכשיר ה-CT (256 פרוסות של חברת פיליפס) הממוקם בבית החולים החדשני, רפאל, שברמת החייל, צפון תל אביב, הינו המהיר והמתקדם בארץ ובעולם. מכיוון שהלב הינו איבר שלא מפסיק לזוז, ועל מנת לייצר אבחון מדויק ככל האפשר, יש צורך בסיבוב מהיר של גלאי מכשיר ה-CT. מכשיר ה-CT בבית חולים רפאל, מסתובב במהירות של 0.27 שניות לסיבוב (לעומת 0.35 שניות לסיבוב ברוב מכשירי ה-CT). טכנולוגיה זו מאפשרת קבלת תמונה איכותית, והפענוח המתאפשר כפועל יוצא, הוא מן המדוייקים והאמינים בארץ ובעולם. יתרון משמעותי נוסף, בעוד שבמרבית מכשירי ה-CT בארץ, המכשיר מצלם בכל סיבוב 4-6 ס"מ מגוף החולה, מכשיר ה- CT ברפאל, מצלם 8 ס"מ בכל סיבוב. דבר המאפשר להשתמש בשיטת סריקה חדשה בשם "STEP AND SHOOT", המצמצמת באופן דרמטי, את החשיפה לקרינה, ומשפרת את איכות התמונה. בדיקות הלב ברפאל, נמצאות תחת פיקוחו של פרופ' אלי קונן, מנהל אגף הדימות במרכז הרפואי ע"ש שיבא, תל השומר, ופרופ' בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב. פרופ' קונן היה חלוץ ביצוע בדיקות ה- CT וה- MRI של הלב בישראל, עוד משנת 2003, אז חזר מתת-התמחות בתחום דימות הלב ב-TGH – טורונטו. הנכם מוזמנים להאזין לראיון עם פרופ' קונן בערוץ 13, בו הוא מסביר, כמה קלה ופשוטה הבדיקה.
🔴 מתי לעשות צנתור וירטואלי ומהי מחלת לב כלילית
• הלב מקבל אספקת דם וחמצן משלושה עורקים ראשיים (בעברית - העורקים הכליליים, ובלועזית -עורקים קורונריים, Coronary arteries).
• כאשר מופיעה היצרות באחד העורקים הללו (על רקע מחלת טרשת), מופיעים כאבי חזה הידועים בשם אנגינה פקטוריס.
• במקרים חמורים בהם נחסם עורק, יופיע אוטם שריר הלב, אשר יגרום להתקף לב ובכך לסכנת חיים.
• היצרות העורקים עד לכדי אוטם בשריר הלב, ידועה בשם "מחלת לב כלילית".
• בדיקת CT של הלב, הנקראת גם בשם "צנתור וירטואלי", היא הבדיקה האמינה ביותר לגילוי מחלת לב כלילית, ומאפשרת לגלות אותה כבר בשלביה ההתחלתיים , כאשר הבדיקות המקובלות האחרות (מיפוי לב, אקו לב במאמץ, בדיקת מאמץ רגילה) עדיין לא מגלות דבר. ככל שהגילוי מוקדם יותר, כך ניתן להתחיל מוקדם יותר בטיפול המונע: שינוי אורח החיים, נטילת תרופות ובמקרה הצורך גם צנתור פולשני.
• מחקרים בתחום, מראים, שכאשר בצנתור וירטואלי לא מודגמת היצרות משמעותית בעורקים הכליליים, הסבירות שקיימת מחלת לב משמעותית הינה אפסית ולכן אין צורך בצנתור פולשני.
• כמו-כן, מחקרים מראים כי הסיכון ללקות בהתקף לב, בשנים שלאחר בדיקת צנתור וירטואלי, שתוצאתה הייתה תקינה, קרוב ל־0% במהלך 6 השנים שלאחר הבדיקה.
🔴 למי מיועדת בדיקת צינתור וירטואלי?
• לאנשים החוששים לבריאות ליבם, בגלל גורמי סיכון כגון: מחלות לב במשפחה, לחץ דם גבוה, רמות גבוהות של שומנים בדם. • למעשנים בהווה ובעבר. • לכל מי שביצע אקו לב במאמץ, או מיפוי לב, והממצאים אינם מאפשרים לשלול באופן מוחלט טרשת בעורקים הכליליים. • מי שעומד בפני ניתוח לב להחלפת מסתם. CT של הלב מונע במקרה זה את הצורך בצנתור לב פולשני לפני הניתוח. • למי שעבר ניתוח מעקפים, או צנתור לב, או שהותקן לו תומכן (סטנט =Stent ). מטרת הבדיקה במקרה זה, לוודא שהסטנט או המעקפים פתוחים ומתפקדים כהלכה. • מושתלי מסתם מלאכותי – כאשר יש חשש שפעולתו אינה תקינה. • כשנמצא בבדיקת אקו לב, חשש לקריש דם (טרומבוס) בלב, לצורך מעקב אחרי המסתו בטיפול נכון. • הבדיקה אינה מתאימה לסובלים מבעיה בתפקוד הכלייתי, לאנשים הרגישים / אלרגיים ליוד בתגובת קיצון, ולאנשים עם הפרעות כרוניות בקצב הלב.
🔴 מהי טרשת של העורקים?
• טרשת עורקים (Atherosclerosis‏), הוא שם כללי למספר מחלות, שאפיונן הוא עיבוי דופן העורק והתקשחותו, בשל פלק הכולל משקעים שומניים וכדוריות דם לבנות.
• במחלה זו, המתפתחת בהדרגה. במשך שנים ארוכות, נחסמים העורקים בשל הצטברות חומר שומני בדופן העורק. בהמשך, מתפתחת תגובה דלקתית שבה שוקע ריבוד (פלק) בדפנות העורק. הפלק מורכב מכולסטרול, ממרכיבים שומניים נוספים, ומתאי דלקת לבנים ש"בלעו" שומן ומצטברים בשל התהליך הדלקתי. דופן העורק מתעבה, ונוצרת היצרות של כלי הדם ועקב כך, הפרעה בזרימת הדם. בשלב מתקדם יותר, ישנה סכנה לקרע של הפלק, קרע שעלול ליצור קריש דם באזור הפריצה או לגרום לתסחיף. טרשת העורקים יכולה להתפתח בעורקים שונים בגוף ולפגוע באיברים שמוזנים באמצעותם: מח, לב, כליות, גפיים ועוד. המחלה מהווה גורם תמותה עיקרי בעולם המערבי, יותר מכל גורמי המוות האחרים גם יחד.
• טרשת עורקים כלילית (העורקים הכליליים, הם העורקים המספקים חמצן וגלוקוז לתאי שריר הלב), פוגעת בעורקים המובילים דם לשריר הלב עצמו, ועלולה לגרום לתעוקת חזה ולאוטם שריר הלב (= "התקף לב").
• התהליך הטרשתי הוא תהליך כרוני א-סימפטומטי (אינו מראה סימנים מקדימים), המתחיל, כבר בגיל מוקדם, ונמשך בשלביו המתקדמים - עד למצב של חסימת עורקים. הסימפטומים של המחלה, עלולים להופיע בגילאים מאוחרים יותר, כששיעור חסימת העורק, מגיע לכ-90% משטח חתך העורק. התסמין העיקרי הוא כאב או התכווצויות בשל מחסור בחמצן באיבר המוזן, על ידי העורק החסום (= אנגינה פקטוריס). מהי ״ הצרות משמעותית״? לגבי מרבית העורקים הכליליים, לפי הספרות הקיימת, מקובל ש״היצרות משמעותית״ הינה היצרות שבה 70% משטח החתך של העורק הכלילי, חסום על ידי פלק. רק לגבי העורק השמאלי הראשי, היצרות משמעותית תחשב כאשר 50% משטח החתך שלו מוצר. למרות האמור, ובגלל שב- CT של הלב יש אי דיוק של כ- 10-20% בקביעת היקף ההיצרות, מקובל שהיצרויות של 50-70% המודגמות ב-CT הן ״היצרויות גבוליות״. במצבים כאלה - וכתלות בחומרת התלונות של הנבדק – יש לעיתים שמחליטים לשלוח את הנבדק לצנתור פולשני , כדי להשלים בירור ולהתקין סטנט (תומכן) במידת הצורך.
• מטרתה של הרפואה המונעת כיום, לגלות את ההיצרות בשלב מוקדם ולפני שהעורקים הכליליים יסתמו. גילוי פלקים טרשתיים, בשלב מוקדם, מאפשר לטפל בהם ביתר קלות, ובכך למנוע אוטם בשריר הלב, כלומר – למנוע התקף לב וסכנת חיים. ניתן לגלות היצרויות התחלתיות בבדיקות "לא פולשניות" כגון מבחן מאמץ, אקו במאמץ, מיפוי לב, או צינתור וירטואלי.
🔴 מגבלת בדיקת צנתור וירטואלי – CT של הלב
לבדיקת CT של הלב ישנן שתי מגבלות טכניות גדולות: 1. אם הדופק, בזמן הסריקה, היה מהיר מדי או, שמופיעה הפרעת קצב בזמן הסריקה, או, שהנבדק לא הקפיד על הנחיות הנשימה בזמן הסריקה - התמונות המתקבלות עלולות לצאת מטושטשות (ממש כמו ילד שקופץ בזמן הצילום והתמונה תראה מטושטשת ולא ברורה). במקרה כזה – לא ניתן להתחייב לגבי תקינות חלק מכלי הדם הכליליים, והפענוח יכלול משפט כגון " עקב ארטיפקט תנועה / דופק מהיר לא ניתן לקבוע דרגת היצרות".
2. מגבלה טכנית גדולה נוספת של כל מכשירי ה-CT בעולם, הינה, כאשר יש פלקים מסוידים בדופן כלי הדם: פלק מסויד גורם ב- CT לארטיפקט (עיוות טכני של התמונה) שגורם לפלק "להתנפח" בתמונה, מעבר לגודלו האמתי, ולמעשה בכך, להסתיר את מרכז כלי הדם. מדובר בארטיפקט שנובע מהמגבלות הפיזיקליות של כל מכשירי ה- CT בעולם, Blooming artifact. גם במקרים כאלה הפענוח לגבי אותו כלי דם, לא יהיה אבחנתי וייכתב בדוח נוסח כגון " עקב ארטיפקט סיד לא ניתן לדון על דרגת היצרות". אותם ארטיפקטים מופיעים פעמים רבות גם בעורקים בהם הוחדר תומכן - Stent. התומכנים מורכבים מרשת מתכת שגורמת גם היא לאותו סוג ארטיפקט. מקובל בספרות ש-CT של הלב יכול להדגים אם תומכן פתוח וללא מחלה – אם קוטרו 3 מ"מ ומעלה. תומכנים בקוטר נמוך מ- 3 מ"מ – לא ניתן להדגים את זרימת הדם בתוכם ולמעשה עדיף לא לבצע במקרים אלה CT אלא לפנות למיפוי לב.
🔴 הכנה לבדיקה
• יש להביא הפניה + התחייבות, אלא אם כן בחרתם במסלול פרטי/VIP.
• יש לדווח במעמד קביעת התור על רגישות ידועה ליוד, ולקבל מכתב הנחיות להכנה, בהתאמה.
• יש לדווח במעמד קביעת התור על אסטמה פעילה, ולקבל מכתב הנחיות להכנה.
• יש לדווח במעמד קביעת התור על סכרת, המטופלת תרופתית, ולהביא מכתב מהרופא המטפל שאין בעת ביצוע הבדיקה אי ספקה כלייתית.
• 48 שעות לפני הבדיקה אין להשתמש בויאגרה/סיאליס/דומה.
• 24 שעות לפני הבדיקה יש להרבות בשתיית מים וכן 24 שעות שלאחריה.
• 24 שעות לפני הבדיקה יש להימנע מצריכת קופאין.
• ביום הבדיקה יש להימנע מפעילות ספורטיבית.
• ביום הבדיקה יש להציג בדיקות דם מהרבעון האחרון, הכוללות תפקודי כליה תקינים (Creatinine).
• אין להפסיק טיפול תרופתי קבוע.
• מומלץ להביא כל תיעוד רפואי קיים, שקשור בלב.

בדיקה זו מתבצעת בסניפים הבאים:

בית חולים רפאל, קרית עתידים, בנין 3
קומה 1 (מכון הדימות), תל אביב
2.10 08:00-13:00 3.10 סגור 4.10 סגור 11.10 08:00-12:00 16.10 08:00-13:00 18.10 08:00-13:00 20.10-22.10 08:00-19:00 23.10 08:00-13:00 שעות פעילות של המוקד הטלפוני בחגים: ערב חג סוכות יום ד' 16/10 סגור סוכות יום ה' 17/10 סגור חוה"מ סוכות ימים א'-ג' 20/10-22/10 09:00-12:00 ערב שמחת תורה יום ד' 23/10 סגור שמחת תורה יום ה' 24/10 סגור חדש ברפאל !! ללקוחות פרטיים!! אולטרסאונד בלוטת התריס /צוואר. ניקור/ביופסיה מבלוטת התריס /צוואר - FNA להשארת פרטים בוואטסאפ/ בוט 052-2926173 קבלת קהל בימים: א-ה 08:00-16:00 שירותי רנטגן (ללא צורך בקביעת תור) יום א' 08:00-14:00 יום ב', ד', ה' 08:00-18:00 יום ג' 08:00-15:00 מידע וביצוע פעולות באמצעות WHATSAPP זמין 24/7 במספר 0524338478 מענה טלפוני פעיל בימים א-ה בין השעות 9:00-15:00.
*5867
מפתח תקוה קווים 266 / 20 מבני ברק ורמת גן קווים 7 / 17 מיהוד קו 205 חניה: (אין הסדר עם חניה. החניונים על בסיס מקום פנוי ובתשלום) חניון בתשלום: ליד בית החולים, רחוב דבורה הנביאה סמוך לרמי לוי. חניון בתשלום: ממול לבית החולים.
רח' בן-צבי 7, באר שבע
(בית אביסרור) 8189325
ערב ראש השנה 02.10 – 08:00-12:00 מוקד מכבי - 14:00-19:30 ראש השנה 03.10 - מוקד מרן מכבי שעות 09:00-21:30 יום כיפור 11.10 שעות 08:00-12:00 מוקד מכבי שעות 09:00-13:00 צאת יום כיפור 12.10 מוקד מרן שעות- 20:30-22:00 ערב חג סוכות 16.10 שעות- 08:00-12:00 מוקד מכבי שעות - 14:00-22:00 חג סוכות 17.10 שעות מוקד מרן - 09:00-21:00 חול המועד סוכות 20-22.10 שעות- 08:00-13:30 מוקד מכבי - 17:00-22:30 הושענא רבה 23.10 שעות – 08:00-12:00 מוקד מכבי – 14:00-22:00 שמחת תורה 24.10 מוקד מכבי שעות – 09:00-21:30 שעות פעילות של המוקד הטלפוני בחגים: ערב חג סוכות יום ד' 16/10 סגור סוכות יום ה' 17/10 סגור חוה"מ סוכות ימים א'-ג' 20/10-22/10 09:00-12:00 ערב שמחת תורה יום ד' 23/10 סגור שמחת תורה יום ה' 24/10 סגור שירותי רנטגן ינתנו בימים א'-ד' בין השעות 08:00-13:00 ושוב 13:30-19:00, יום ה' בין השעות 08:00-13:00 ושוב 13:30-17:00, ובימי שישי 08:00-09:00. מידע וביצוע פעולות באמצעות WHATSAPP זמין 24/7 במספר 0524338478 מענה טלפוני פעיל בימים א-ה בין השעות 9:00-15:00.
*5867
מול תחנת רכבת מרכז / מול תחנה מרכזית.
רח' אל ג'אליל 69, סחנין
המרכז הרפואי סחנין (נובומדיק) קומה 1
שעות פעילות של המוקד הטלפוני בחגים: ערב חג סוכות יום ד' 16/10 סגור סוכות יום ה' 17/10 סגור חוה"מ סוכות ימים א'-ג' 20/10-22/10 09:00-12:00 ערב שמחת תורה יום ד' 23/10 סגור שמחת תורה יום ה' 24/10 סגור שירותי רנטגן ינתנו בימים א'-ד' 09:00-13:00, יום ה' 10:00-18:00, יום שישי 09:00-12:00. US, ממוגרפיה וCT בקביעת תור מראש בלבד. מידע וביצוע פעולות באמצעות WHATSAPP זמין 24/7 במספר 0524338478 מענה טלפוני פעיל בימים א-ה בין השעות 9:00-15:00.
*5867
נא לרשום בWAZE מרכז רפואי סכנין.
בית החולים הצרפתי, רח' פאולוס השישי (ליד קולנוע דיאנה), נצרת
שעות פעילות של המוקד הטלפוני בחגים: ערב חג סוכות יום ד' 16/10 סגור סוכות יום ה' 17/10 סגור חוה"מ סוכות ימים א'-ג' 20/10-22/10 09:00-12:00 ערב שמחת תורה יום ד' 23/10 סגור שמחת תורה יום ה' 24/10 סגור קבלת קהל ב'-ה' 08:00-14:00. כל הבדיקות בתאום מראש בלבד. מידע וביצוע פעולות באמצעות WHATSAPP זמין 24/7 במספר 0524338478 מענה טלפוני פעיל בימים א-ה בין השעות 9:00-15:00.
*5867
רחוב דיאנה ליד הסופרפארם. לבאים מעפולה/נצרת עילית – ברחוב דיאנה אחרי תחנת דלק אלון (מימין) לפנות שמאלה. לבאים מצומת גולני – ברחוב דיאנה אחרי תחנת הדלק פז (מימין), לפנות ימינה.
רח' משה פלימן 8, מרכז קסטרא, חיפה
3508418
ערב ראש השנה יום ד' 02/10 08:00-12:00 ראש השנה יום ה' 03/10 סגור ערב יום כיפור יום ו' 11/10 סגור ערב חג סוכות יום ד' 16/10 08:00-12:00 סוכות יום ה' 17/10 סגור חוה"מ סוכות ימים א'-ג' 20/10-22/10 08:00-15:00 ערב שמחת תורה יום ד' 23/10 08:00-12:00 שמחת תורה יום ה' 24/10 סגור שעות פעילות של המוקד הטלפוני בחגים: ערב חג סוכות יום ד' 16/10 סגור סוכות יום ה' 17/10 סגור חוה"מ סוכות ימים א'-ג' 20/10-22/10 09:00-12:00 ערב שמחת תורה יום ד' 23/10 סגור שמחת תורה יום ה' 24/10 סגור קבלת קהל א'-ה' 08:00-15:00. כל הבדיקות בתאום מראש בלבד. מידע וביצוע פעולות באמצעות WHATSAPP זמין 24/7 במספר 0524338478 מענה טלפוני פעיל בימים א-ה בין השעות 9:00-15:00.
*5867
המכון ממוקם בקניון קסטרא, בצמוד לכניסה הדרומית. חניה חינם בכל מפלסי אתר קסטרא. ממרכז חורב / בני-ברית – קו 133 או 123: - ניתן לרדת בתחנה מול קסטרא (לחצות את הכביש במעבר תחתי ולהיכנס למתחם קסטרא). - ניתן לרדת גם בתחנת הדלק פז, לחצות את הכביש ולעלות בפרויד לכיוון קניון קסטרא. לבאים ממרכזית המפרץ: - מומלץ לקחת קו 101 שנוסע ישירות דרך המנהרות (זמן נסיעה 7 דקות). האוטובוס עוצר בתחנת הדלק פז, משם – לחצות את הכביש ולעלות בפרויד לכיוון קניון סטרא. לבאים ממרכזית חוף הכרמל: מומלץ לקחת קו 132/133 ולרדת בתחנה הצמודה לקניון קסטרא. (קו 101 עוצר רחוק יותר – קרוב לצומת מת"מ צמוד לקניון חיפה ופחות נוח). לבאים מישובי חוץ הכרמל או עיר תחתית: - ניתן להגיע בכל תחבורה המגיע לקניון חיפה, או למרכז הקונגרסים, או לאחוזה.

כלי נגישות